Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (2024)

Kun jij ook geen genoeg krijgen van Qwixx? Gelukkig zijn er diverse Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten te verkrijgen om het plezier voort te zetten. Wij zetten ze op een rij, vertellen wat elke uitbreiding en variant inhoudt en geven je tips om een keuze te maken.

Inhoudsopgave

TonenVerbergen

  1. Qwixx Spel Uitbreiding
  2. Alle Qwixx Varianten
    1. Qwixx Basisspel
    2. Qwixx Deluxe
    3. Qwixx Kaartspel
    4. Qwixx: het Duel
    5. Qwixx On Board
    6. Qwixx Longo
  3. Qwixx Uitbreiding Overzicht
    1. Extra Scoreblokken
    2. Qwixx Mixx
    3. Qwixx Connected
    4. Qwixx Karakters
    5. Qwixx Big Points
    6. Qwixx Bonus
  4. Qwixx Uitbreiding Spelregels
  5. Hulp Nodig om een Qwixx Uitbreiding of Qwixx Variant te Kiezen?

Qwixx Spel Uitbreiding

Qwixx is een van onze favoriete dobbelspellen om te doen als we weinig tijd hebben maar toch zin hebben in een spelletje. Hoewel het basisspel ook zeer zeker voor genoeg plezier aan tafel heeft gezorgd, hebben we er al snel voor gekozen om onderzoek te doen naar de diverse varianten en uitbreidingen. Daarom zetten we in dit handige overzicht alle Qwixx uitbreidingen en varianten op een rijtje en helpen we je een keuze te maken.

Qwixx varianten:

  • Qwixx Basisspel
  • Qwixx Kaartspel
  • Qwixx Deluxe
  • Qwixx: het Duel
  • Qwixx On Board
  • Qwixx: Longo

Qwixx uitbreidingen:

  • Extra Scoreblokken
  • Qwixx Mixx
  • Qwixx Connected
  • Qwixx Karakters
  • Qwixx Big Points
  • Qwixx Bonus

Voor het spelen van een uitbreiding heb je sowieso een standalone spel nodig.

Alle Qwixx Varianten

Qwixx Basisspel

Het basisspel van Qwixx is natuurlijk de meest bekende variant en de originele editie van dit spel. Dit spel is te spelen met 2-5 personen en de regels zijn vrij simpel om te leren, waardoor het leuk is voor zowel jong als oud.

Kort gezegd wil je tijdens een spelletje zoveel mogelijk getallen van je scoreblok kunnen wegstrepen en punten verzamelen. Zodra een speler 2 kleuren heeft weten te sluiten of 4 mislukte worpen heeft aangevinkt, eindigt het spel en wordt de winnaar bepaald.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (1)

Qwixx Deluxe

Qwixx Deluxe is een speciale versie van het basisspel. De regels, scoreblokken en speelwijze van deze Qwixx variant zijn hetzelfde als bij het basisspel, maar de inhoud van de doos is net wat luxer. Zo krijg je een geluiddempend plateau bij deze variant waar je de dobbelstenen in kunt gooien.

Maar het belangrijkste is waarschijnlijk de scoreblokken: deze zijn uitwisbaar, waardoor je nooit meer losse scoreblokken hoeft aan te schaffen. Zorg er wel voor dat je alleen op deze blokken schrijft met de stiften die bij dit spel geleverd worden.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (2)

Qwixx Kaartspel

Het basisspel van Qwixx is een dobbelspelletje, maar dit is zoals de naam al aangeeft een kaartspel. Zoals je al kunt raden zijn in het Qwixx Kaartspel de dobbelstenen vervangen door kaarten. Dit houdt in dat er wat minder geluk en wat meer tactiek bij komt kijken.

De kaarten in het spel komen overeen met de nummers en kleuren op je scoreblok. Tijdens je beurt mag je 1 tot 3 kaarten afleggen (opvolgend), waardoor je soms met vooruit plannen opeens veel punten kunt scoren. Ook hier eindigt het spel wanneer iemand 4 strafpunten heeft ook 2 rijen heeft kunnen sluiten.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (3)

Qwixx: het Duel

Qwixx: het Duel is een Qwixx variant die speciaal is ontworpen voor 2 spelers: niet meer en niet minder. Tijdens deze variant kun je je tegenstander aanvallen, maar vergeet ook niet dat de beste aanval soms een goede verdediging is.

Dit spel geeft nog steeds het klassieke gevoel, maar tegelijkertijd speelt het toch een stuk anders dan het basisspel. Zo speelt iedereen op 1 scoreblok (dat herbruikbaar is) door er zwarte of grijze schijfjes op te leggen. Altijd fijn als je geen extra scoreblokken aan hoeft te schaffen.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (4)

Qwixx On Board

Je favoriete dobbelspelletje is er nu ook als een kruising tussen een dobbelspel en een bordspel in Qwixx On Board. De scoreblokken zijn nog steeds aanwezig, maar dit spel wordt geleverd met een speelbord en 4 pionnen.

Het speelbord heeft ook nog 2 kanten, waardoor er nog meer afwisseling mogelijk is. Naast het feit dat men dobbelt tijdens dit spel om getallen van hun scoreblok af te strepen, mag je tijdens je beurt ook nog een set op het speelbord doen.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (5)

Qwixx Longo

Qwixx Longo is de nieuwste variant van dit populaire dobbelspelletje. Ook hier komt de basis weer redelijk overeen met het basisspel, maar deze versie wordt geleverd met scoreblokken die extra lang zijn.

De rijen lopen namelijk vanaf 2 tot 16 (en vanaf 16 tot 2). Daarnaast zitten er ook speciale dobbelstenen bij het deze nieuwe variant. Deze dobbelstenen hebben 8 vlakken die een unieke twist aan het spel geven.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (6)

Qwixx Uitbreiding Overzicht

Extra Scoreblokken

Oké, dit is niet per se een uitbreiding op de conventionele manier, maar toch wilden we de extra Qwixx scoreblokken op dit lijstje zetten. Het gaat hier om dezelfde blokken die bij het basisspel geleverd worden, maar zijn natuurlijk super handig als jouw blokken (bijna) op zijn.

Daar komt nog eens bij dat ze ook erg goedkoop zijn, dus is het altijd handig om wat extra scoreblokken aan te schaffen zodat je door kunt blijven dobbelen.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (7)

Qwixx Mixx

Onze eerste echte Qwixx uitbreiding is Qwixx Mixx. Deze uitbreiding komt met 2 nieuwe scoreblokken om te spelen. Bij het basisspel bevatten alle blokken vier gekleurde rijen met de cijfers netjes op volgorde. Maar bij Qwixx Mixx zijn deze kleuren en cijfers, zoals je aan de naam misschien al kunt raden, door elkaar gemixt!

Op 1 van de nieuwe scoreblokken staan alle cijfers nog netjes op dezelfde volgorde als het basisspel, maar zijn de gele, groene, rode en blauwe kleuren door elkaar gehusseld en in elke rij te vinden.

Bij de andere Qwixx spelvariant staan de kleuren gewoon nog netjes, maar zijn juist de cijfers door elkaar gehaald en in een andere volgorde gezet. Ook het laatste vakje waarmee je een rij kunt sluiten is hier anders.

Extra leuk om deze scoreblokken (en eventueel de basis scoreblokken) met elkaar af te wisselen - of te “mixxen” - om het spel uitdagend te houden. Zo is geen enkel potje hetzelfde!

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (8)

Qwixx Connected

Ook deze Qwixx uitbreiding komt met 2 nieuwe manieren om het spel te spelen. Tijdens Qwixx Connected kun je namelijk kiezen uit de nieuwe spelmodi “kettingen” en “treden”. Ook bij deze versie licht de naam al een tipje van de sluier op: it’s all connected.

Bij de kettingen scoreblokken zijn bepaalde vakjes van verschillende rijen met elkaar verbonden. Als je er 1 afvinkt, dan moet je dat ook doen met het vakje waarmee hij verbonden is. Dit geldt zelfs als een rij al is gesloten!

Bij de treden scoreblokken zijn er 11 vakjes op je scoreblad met een vierkantje eromheen. Als je deze weet af te vinken, verdien je extra punten. Zo kan het spel opeens heel anders verlopen.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (9)

Qwixx Karakters

Qwixx Karakters is waarschijnlijk de meest unieke Qwixx uitbreiding. Dit spel wordt geleverd met 5 karakters die ieder een unieke move hebben. Deze personages worden geschud voordat het spel begint en vervolgens uitgedeeld.

Iedereen krijgt een willekeurig karakter (en andere mensen kunnen zien welk karakter jij hebt). Je kunt de speciale vaardigheid van jouw karakter gebruiken wanneer het jouw beurt is. Hier een paar voorbeelden:

  • Double Dutch: gooi 2 dobbelstenen opnieuw
  • Magic Mike: je mag een getal op je scoreblok aankruisen dat tussen 2 afgevinkte nummers staat
  • Chris Cross: indien mogelijk mag je tijdens je beurt maximaal 3 in plaats van 2 getallen afvinken

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (10)

Qwixx Big Points

Het is tijd om dikke punten te scoren tijdens een potje Qwixx Big Points. Deze uitbreiding is te combineren met zowel het dobbelspel als het kaartspel, wat ideaal is. Je krijgt in totaal 160 nieuwe blaadjes (verdeeld over 2 blokken).

In tegenstelling tot de reguliere blaadjes zijn er echter bonusrijen aanwezig op de blokken. Deze rijen, te herkennen aan de getallen die in rondjes staan en 2 kleuren hebben, zorgen ervoor dat je extra veel punten kunt scoren. De bonusrijen worden namelijk niet afzonderlijk gewaardeerd.

Hoeveel punten weet jij te scoren?

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (11)

Qwixx Bonus

Ook Qwixx Bonus is een Qwixx uitbreiding met 2 nieuwe scoreblokken.

Bij versie 1 staan er bonusgetallen op je blok. Wanneer je zo’n getal aankruist, mag je nogmaals een vakje afstrepen en kan er zelfs een kettingreactie ontstaan. Daarnaast is er nog versie 2 waarbij je combinaties moet spelen. Sommige getallen hebben diverse vormpjes eromheen en wanneer je beide vormpjes hebt weten aan te kruisen, scoor je extra punten.

Bekijk bij bol.com

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (12)

Qwixx Uitbreiding Spelregels

Ben je ook benieuwd hoe je de uitbreidingen van Qwixx nou precies speelt? In bovenstaand lijstje hebben we al kort uitgelegd wat er precies nieuw is bij alle varianten en uitbreidingen. Veel van de Qwixx uitbreidingen worden nog steeds volgens de basisregels gespeeld. Voor een diepgaande uitleg over deze basisregels verwijzen we je graag naar onze Qwixx Spelregels uitleg.

Wil je weten hoe je een specifieke uitbreiding moet spelen? Klik dan hier boven eens door naar de pagina's van de uitbreiding waar jij nieuwsgierig naar bent. Hierop vind je voor elke Qwixx uitbreiding de spelregels.

Hulp Nodig om een Qwixx Uitbreiding of Qwixx Variant te Kiezen?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen wonder, want er zijn veel Qwixx nieuwe varianten en uitbreidingen op de markt gekomen na de introductie van het basisspel. Maar welke moet je nou kopen? Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeur, maar wij zullen ons advies delen in een aantal situaties.

Ben je een compleet nieuwe speler?

Kies dan het basisspel of een van de varianten die er veel op lijkt, zoals het kaartspel als je liever met kaarten speelt, Qwixx Deluxe of Qwixx On Board als je een fan bent van bordspelletjes.

Wil je wat meer variatie in je spel?

In dit geval is een Qwixx scoreblok uitbreiding geschikt. Qwixx Karakters is waarschijnlijk ideaal als je een heel ander gevoel wil hebben tijdens het spel, maar de andere uitbreidingen zijn ook prima. Doe vooral welke je zelf het leukst lijkt.

Als je een andere variant wil, dan is Qwixx: het Duel een goede keuze.

Tip: de prijzen van de Qwixx uitbreidingen liggen over het algemeen vrij laag en zelf houden wij wel van variatie, dus wij hebben standaard meerdere scoreblokken in huis om na de meeste spelletjes te kunnen afwisselen.

Wil je meer zoals het basisspel?

De extra scoreblokken zijn dan de beste keuze, maar ook uitbreidingen of varianten die dichtbij het basisspel liggen zijn goede opties. Kijk bijvoorbeeld eens naar Qwixx Mixx of Qwixx Deluxe.

Wil je een spel dat minder afhankelijk is van geluk?

In dit geval is het kaartspel de ideale editie voor jou.

Welk van de Qwixx varianten en uitbreidingen is jouw favoriet?

Bekijk meer dobbelspelletjes

Qwixx Uitbreidingen en Qwixx Varianten Overzicht - Leuke Bordspellen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6406

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.