Qwixx Spelregels - Zo Werkt dit Snelle Dobbelspel - Leuke Bordspellen (2024)

Wat is Qwixx?

Qwixx is een van de meest populaire dobbelspelletjes op het moment waarbij je niet op je beurt hoeft te wachten voordat je kunt spelen. In veel opzichten lijkt het spelletje op Keer op Keer, maar er zijn toch zeker wel genoeg verschillen aanwezig. Dit dobbelspel is te spelen met 2-5 personen en je hebt de regels zo onder de knie, waardoor iedereen mee kan doen!

Bekijk Qwixx bij bol.com

Spelregels Qwixx

Oké, dan nu de belangrijkste vraag: hoe speel je Qwixx nou eigenlijk? Tijdens dit spel speel je met dobbelstenen en scoreblokken. Deze scoreblokken hebben vier gekleurde rijen met getallen erop. Kort gezegd is je doel om zoveel mogelijk van getallen weg te strepen en op deze manier punten te scoren. Je raadt het al: degene die aan het einde van een potje de meeste punten heeft weten te bemachtigen, wint het spel.

Qwixx Uitleg - de Voorbereiding

Als eerste pak je natuurlijk alle benodigdheden erbij: de scoreblokken en de dobbelstenen. Er zijn in totaal 6 dobbelstenen bij dit spel: 2 witte en 4 gekleurde (rood, groen, blauw, geel). Deel een scoreblok uit aan elke deelnemer en bepaal vervolgens wie er mag beginnen. Dit kun je op elke manier doen die je wil (wij dobbelen er graag voor: genoeg dobbelstenen bij dit spel!). Zodra de eerste speler is aangewezen, kan het spel beginnen!

Qwixx Spelregels - Zo Werkt dit Snelle Dobbelspel - Leuke Bordspellen (9)

Bekijk het kaartspel bij bol.com

Qwixx Spel Uitleg

Zoals we eerder al aangaven, is je doel om zoveel mogelijk punten te scoren door getallen in de vier rijen weg te strepen. Hier komt de belangrijkste regel van Qwixx: de getallen op je blok moeten van links naar rechts afgestreept worden. Dit betekent niet dat je helemaal links om je scoreblok hoeft te beginnen, maar weet wel dat zodra je een getal aankruist, je op een later moment geen getal links daarvan meer mag aankruisen. Je kunt voor jezelf een kleine horizontaal lijntje door de getallen zetten die je niet meer mag spelen om het overzichtelijk te houden.

Om en om gooien de deelnemers met alle 6 de dobbelstenen. Vervolgens gebeuren er 2 dingen volgens de officiële Qwixx spelregels:

  • Tel de ogen van de 2 witte dobbelstenen op. Dit totale aantal mag vervolgens door iedere speler (niet alleen de actieve speler) aangekruist worden in een gekleurde rij naar keuze. Je bent echter niet verplicht om een getal af te strepen.
  • De actieve speler mag vervolgens de ogen van een gekleurde dobbelsteen en een witte dobbelsteen naar keuze bij elkaar optellen. Dit getal mag vervolgens alleen door deze speler afgevinkt worden in de gekleurde rij die overeenkomt met de gekozen kleur. Ook hier is het niet verplicht om een getal af te strepen.

Let op: als actieve speler krijg je een “straf” als het je niet lukt om op zijn minst 1 getal aan te kruisen in de bovenstaande 2 handelingen. In dat geval moet je rechts onderaan het scoreblok een kruisje zetten bij de mislukte worpen. Spelers die geen zet doen maar die beurt niet gedobbeld hebben, hoeven dit niet te doen.

Hierna is de volgende persoon aan de beurt: er wordt volgens de Qwixx spelregels met de klok mee gespeeld.

Tip: wil je herbruikbare scoreblokken? Kijk dan eens naar Qwixx Deluxe.

Qwixx Spelregels - Zo Werkt dit Snelle Dobbelspel - Leuke Bordspellen (10)

Zo Sluit je een Kleur volgens de Qwixx Spelregels

Een kleur kan “gesloten” worden zodra je het meest rechter getal van een rij wegstreept. Let er wel op dat dit pas mag zodra je minimaal 5 andere getallen hebt kunnen wegspelen in dezelfde rij. Als dit zo is, en je kunt het meest rechter getal wegstrepen, dan vink je ook het slotje aan dat ernaast staat. Op dit moment is deze kleur gesloten. Wanneer je dit doet, is het wel de bedoeling dat je deze informatie duidelijk deelt met je medespelers.

Wanneer een kleur gesloten is, wordt de dobbelsteen van die kleur uit het spel gehaald. Dit betekent dat geen enkele speler hierna nog een getal in deze rij af mag kruisen, ook niet wanneer het zou kunnen met de ogen van de twee witte dobbelstenen.

Qwixx Uitleg - Het Einde van het Spel

De bovenstaande rondes en spelregels gaan zo door totdat er 1 van de volgende 2 dingen gebeurt:

  • Er zijn 2 kleuren gesloten
  • Een speler kruist zijn of haar vierde mislukte worp aan

Op dat moment wordt er niet meer gedobbeld en is het tijd om de punten bij elkaar op te tellen en uit te vinden wie dit potje Qwixx gewonnen heeft!

Zo Werkt de Qwixx Puntentelling

Onderaan de scoreblokken staat hoeveel punten je krijgt voor een bepaald aantal kruisjes in een rij. Let op: het slotje telt hier ook mee als je deze hebt kunnen afvinken. Het maakt verder niet uit welke getallen er in de rij zijn afgestreept, het gaat puur om het aantal kruisjes. De punten per aantal kruisjes in een rij zijn als volgt:

  • 1 kruisje: 1 punt
  • 2 kruisjes: 3 punten
  • 3 kruisjes: 6 punten
  • 4 kruisjes: 10 punten
  • 5 kruisjes: 15 punten
  • 6 kruisjes: 21 punten
  • 7 kruisjes: 28 punten
  • 8 kruisjes: 36 punten
  • 9 kruisjes: 45 punten
  • 10 kruisjes: 55 punten
  • 11 kruisjes: 66 punten
  • 12 kruisjes: 78 punten

Zoals je kunt zien kunnen de puntenaantallen snel oplopen als je veel kruisjes hebt weten te zetten. Daarom is het handig om tactisch na te denken tijdens dit spel: dit kan voorkomen dat je bepaalde getallen niet meer weg mag strepen en een hoop punten schelen. Hoewel het spel simpel te leren is, wil dat niet zeggen dat er geen tactiek of strategie aan te pas komt.

Per mislukte worp worden er vervolgens 5 minpunten gerekend. Vervolgens worden alle punten bij elkaar opgeteld en de eventuele minpunten van het totaal afgehaald. Degene met de meeste punten wint deze ronde van Qwixx. Gefeliciteerd!

Qwixx Spelregels - Zo Werkt dit Snelle Dobbelspel - Leuke Bordspellen (19)

Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden

Om de Qwixx Spelregels zo duidelijk mogelijk te maken, zetten we hieronder nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en feitjes over dit snelle dobbelspelletje op een rij.

Hoeveel dobbelstenen heeft Qwixx?

Het spel heeft in totaal 6 dobbelstenen: 2 witte, 1 groene, 1 rode, 1 blauwe en 1 gele.

Wie mag er sluiten bij Qwixx?

Elke speler mag een rij sluiten, zolang er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • Je hebt in die rij minimaal 5 vakjes aangekruist.
  • Je kunt nu het meest rechter vakje in de rij aankruisen (12 of 2).

Wat is een mislukte worp bij Qwixx?

Een mislukte worp is wanneer je als actieve dobbelaar geen enkel kruisje kan zetten tijdens je beurt.

Kun je Qwixx alleen spelen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Zoek je toch een spelletje om alleen te spelen dat hierop lijkt, dan kunnen we Keer op Keer 2 aanraden.

Wat gebeurt er als een kleur word gesloten?

Wanneer iemand een kleur sluit, wordt de dobbelsteen van deze kleur uit het spel gehaald en kan er vanaf dat moment geen kruisje meer in de gesloten rij gezet worden. Dit verhoogt de kans op een mislukte worp.

Bekijk alle dobbelspellen

Nog Meer Qwixx

Vind jij Qwixx ook zo’n leuk en spannend spelletje en kun je er geen genoeg van krijgen? Op een gegeven moment zullen je scoreblokken opraken. Gelukkig kun je makkelijk extra Qwixx scoreblokken bijbestellen. Maar er zijn ook andere opzichzelfstaande edities van het spel en een aantal Qwixx uitbreidingen die het spel fris en gevarieerd houden. Vrijwel elke variant en uitbreiding komt met eigen nieuwe spelregels en nieuwe manieren om te spelen.

Hieronder zetten we al deze uitbreidingen en edities op een rij en leggen we kort uit wat er nieuw is. Wil je meer weten over hoe deze spelletjes en uitbreidingen precies gespeeld horen te worden? De spelregels vind je als je op de links klikt.

We beginnen met de stand-alone edities:

  • Qwixx Deluxe: dit is een luxere variant van het basisspel en wordt op dezelfde manier gespeeld,
  • Qwixx Kaartspel: lijkt op het basisspel, maar dan met kaarten. Strategie is belangrijker en geluk iets minder belangrijk bij dit spel.
  • Qwixx Het Duel: ga 1 op 1 de strijd aan met je tegenstander terwijl jullie samen op hetzelfde scoreblok spelen.
  • Qwixx On Board: combineert het dobbelspel met een bordspel waardoor je extra punten kunt scoren.
  • Qwixx Longo: speel op grotere scoreblokken, met achtzijdige dobbelstenen en zet je speciale geluksgetallen in.

Daarnaast kun je het basisspel ook nog uitbreiden met:

  • Qwixx Connected: 2 nieuwe scoreblokken en speelmethoden waarbij de vakjes op je blaadjes met elkaar in verbinding staan.
  • Qwixx Mixx: 2 nieuwe manieren om te spelen: een scoreblok waarbij de getallen door elkaar gehusseld zijn en een blok waarbij dit is gebeurd met de kleuren.
  • Qwixx Karakters: voegt 5 personages toe aan het spel met elke en unieke vaardigheid die je tijdens het spelen kunt inzetten.
  • Qwixx Big Points: 160 nieuwe blaadjes met 2 bonusrijen erop om extra punten te scoren.
  • Qwixx Bonus: scoor meer punten met 2 nieuwe speelmethoden, 1 waarbij je bonusvakjes kunt afkruisen die zelfs een kettingreactie kunnen veroorzaken en 1 waarbij je sets van 2 vakjes afstreept voor bonussen.

Ontdek alle varianten en uitbreidingen bij bol.com

Kende jij alle officiële Qwixx spelregels al?

Tip:kijk eens bij ons overzicht met nog meer kleine spelletjes.

Qwixx Spelregels - Zo Werkt dit Snelle Dobbelspel - Leuke Bordspellen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6396

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.