Waarom lukt het niet een burgemeester van Bunschoten te vinden? 'Zolang hij maar geen IJsselmeervogels-fan is' (2024)

    Gisteren, 18:56 4 minuten leestijd

    Waarom lukt het niet een burgemeester van Bunschoten te vinden? 'Zolang hij maar geen IJsselmeervogels-fan is' (1)

    Bunschoten - Een unieke situatie in de provincie: er is geen geschikte opvolger gevonden voor burgemeester Melis van de Groep in Bunschoten. Zeven mensen wilden de ambtsketen van hem overnemen, maar er bleken te weinig geschikte kandidaten te zijn.

    “Het is een prachtig dorp, waar iedereen voor elkaar klaarstaat”, vindt bewoner Alie. Het vinden van een nieuwe burgemeester zou volgens haar zo gebeurd moeten zijn. “Volgens mij is het een hele gunst om hier burgemeester te mogen zijn.”

    Toch wil het nog niet lukken om een opvolger te vinden voor burgemeester Melis van de Groep. In september gaat hij met pensioen. Zeven kandidaten hebben zich aangemeld om de ambtsketen van hem over te nemen.

    Maar de procedure is gestopt, omdat er te weinig geschikte kandidaat zijn gevonden. Dat gebeurt niet vaak. Sterker nog: “Zoiets heeft zich in de provincie Utrecht nooit eerder voorgedaan”, zegt Karin Alberts, woordvoerder bij de provincie. “Normaal solliciteren meer dan voldoende kandidaten.” Waarom deze kandidaten niet door de procedure zijn gekomen is niet bekend.

    LEES OOK Te weinig geschikte burgemeesterskandidaten Bunschoten

    Animo neemt af

    Het is allesbehalve uniek dat kandidaten zich niet massaal aanmelden om burgemeester te worden. “Al jaren zien we landelijk een daling in het aantal sollicitanten”, zegt Hilde Westera, directeur van het Genootschap van Burgemeesters. Dat vindt ze jammer. “Het is een mooi beroep, al is het wel complexer geworden.”

    De afgelopen jaren zijn er meer taken op het bordje van de gemeente gekomen, zoals het oplossen van het asielprobleem en extra taken voor jeugdzorg. Ook neemt het aantal bedreigingen richting burgemeesters toe. “Je moet sterk in je schoenen staan om dit ambt uit te voeren”, zegt Westera.

    'Specifiek persoon'

    Waarom het specifiek in Bunschoten niet lukt om een burgemeester te vinden, weet Westera niet. "Van het sollicitatieproces weet ik onvoldoende. Toch kan ze zich voorstellen dat het typische karakter van het dorp voor obstakels zorgt. “Je zoekt voor zo’n dorp wel een specifiek persoon. Dat kan lastig zijn.”

    Het vissersdorp staat bekend om haar familiebanden, dorpsgevoel en het naar elkaar omkijken. “Het is ons-kent-ons en daar moet je als burgemeester wat mee kunnen.” Tegelijkertijd is het een uitdagende gemeente, ziet Westera.

    ‘Geen fan van IJsselmeervogels’

    In het centrum van Spakenburg weten bewoners ondertussen precies waaraan hun nieuwe burgemeester moet voldoen. “Hij moet eerlijk zijn. En rechtdoorzee”, vindt een vrouw. Haar vriendin Ria is het met haar eens. “Hij moet netjes zijn, maar wel zeggen waar het op staat.”

    Een inwoner van middelbare leeftijd denkt dat een burgemeester van buitenaf beter is. “Weinig mensen zijn in staat om goed buiten de partijen te blijven staan”, denkt hij. “Ik denk niet dat het nog een keer lukt iemand uit je dorp te vinden die dat kan."

    Een andere bewoner hoopt ook op een beetje vernieuwing. “Dat is voor het dorp wel goed. Het zou mooi zijn als het een vrouw wordt.” Edwin houdt het simpeler. “Hij moet een blauwe zijn”, verwijst hij naar SV Spakenburg. “Ik wil geen burgemeester die fan is van IJsselmeervogels.”

    'We betreuren dit'

    De mededeling van de commissaris van de Koning dat besloten is om de procedure te staken wordt betreurd in de Bunschoter politiek. Juliette de Graaf (VVD) vindt dat die keuze pas gemaakt had mogen worden na overleg met de vertrouwenscommissie die de sollicitaties leidt. "Bij de profielschets is goed gekeken naar het dorp en het geeft een eerlijk beeld van Bunschoten", vindt ze. "Dat kandidaten zich hierdoor niet massaal aangesproken voelen zou niet moeten leiden tot aanpassingen daarvan. We zijn immers trots op ons dorp."

    De partij vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk een nieuwe burgemeester wordt benoemd na het afscheid van de huidige burgemeester.

    Waarnemend burgemeester

    Eerst komt er een waarnemend burgemeester. In 2025 komt er een nieuwe vacature online. De provincie gaat ervan uit dat er dan een geschikte kandidaat tussen zit.

    Ook Westera vermoedt dat het vinden van een nieuwe burgemeester makkelijker gaat. “De gemeente heeft nu wel extra aandacht gehad. Misschien zijn er mensen die de gemeente over het hoofd hebben gezien en nu wel solliciteren.”

    Waar moet een burgemeester aan voldoen?

    Als burgemeester moet je aan een aantal eisen voldoen. Er zijn vijf basiscompetenties: integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig.

    Daarnaast maakt de gemeenteraad zelf een profielschets. Daarin staan de wensen en staat beschreven wat volgens de raad goed bij een gemeente past. In Bunschoten wordt onder andere gevraagd om een persoon die “een van ons is of wil worden”. De nieuwe burgemeester moet het vissersdorp goed snappen.

    Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

    Waarom lukt het niet een burgemeester van Bunschoten te vinden? 'Zolang hij maar geen IJsselmeervogels-fan is' (2024)

    References

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Prof. An Powlowski

    Last Updated:

    Views: 6270

    Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Prof. An Powlowski

    Birthday: 1992-09-29

    Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

    Phone: +26417467956738

    Job: District Marketing Strategist

    Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

    Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.